Tiroid /

Toksik Adenom ve Toksik Multinodüler Guatr
Toksik soliter nodül veya Plumner Hastalığı olarak da isimlendirilir. Bu hastalıkta tiroitte bulunan sıcak nodül TSH’ nun dan bağımsız olarak çalışır.   Bu nodüllere toksik otonom çalışan tiroit nodülleri denir. Ancak her otonom çalışan tiroit nodülü toksik nodüle dönüşmez. Başlangıç döneminde serum TSH’nu normalin altında yani düşüktür. Zamanla ortalama 5-10 yıl sonra hastada hipertiroidiye (iç guatra) ait çarpıntı, terleme, halsizlik, iştahın normal olmasına rağmen kilo kaybı, ellerde titreme (tremor) gibi şikayetler görülür. Bu dönemde kandaki TSH düşük serbest T3 ve T4 hormonları artmıştır. Bu nodüller tiroit sintigrafisinde tiroidin diğer kısımlarına nazaran radyoaktif maddeyi daha fazla tuttuğu için sıcak (hiperaktif) nodül olarak isimlendirilir. Sıcak nodüller birden fazlaysa “toksik multinodüller guatr” denir. Sıcak nodüllerin kanser olma riski çok azdır. Toksik adenom ve Toksik multinodüler guatr genellikle kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Toksik multinodüler guatr 60 yaşından sonra, toksik adenom ise genellikle 40 ile 60 yaşları arasındaki kadınlarda daha sık görülür.

Toksik adenomun tedavisi:
Tedavide halk arasındaki değimi ile atom tıptaki adı ile radyo aktif iyot (RAI) tedavisi çoğu kez öncelikli olarak tercih edilir. Ancak hastada tiroid nodülü iri veya tiroid bezi fazla büyümüş nefes veya yemek borusuna bası yapıyorsa, tiroid bezinde kansere ait kuşku taşıyan başka nodül varsa cerrahi tedavi yapılır. Ameliyat öncesi hastalarda hipertiroidi varsa mutlaka antitiroid ilaçlar ile tiroid hormonları normale getirilmesi daha sonra operasyon yapılması gerekir. Ameliyattan 4-6 hafta sonra hastaların tiroid hormonlarına bakılması ve kanda ki TSH hormonu yüksek, FT4 ve FT3 hormonları düşükse tiroid hormonu tedavisine başlanılması gerekir.

Toksik multinodüler guatr tedavisi:Tiroid bezi toksik adenoma göre daha fazla büyümüş, nodüllerin adet olarak daha fazla ve daha iri olması nedeniyle çoğu kez operasyon ağırlıklı tedavi düşünülür. Ancak ameliyatı kabul etmeyen veya ameliyatı sakıncalı olan hastalarda RAI tedavisi uygulanabilir.

ANASAYFA
PROF. DR. BİLGİN ÖZMEN
BİLİMSEL ETKİNLİKLER
HASTALARA YÖNELİK BİLGİLENDİRME
KLİNİĞİMİZ
ONLINE RANDEVU
İLETİŞİM
Muayene Adresi: Şair Eşref Blv. 1402 Sk. No:2 D:1 Özbaş Apt. Alsancak - İZMİR | 0 (232) 422 08 20
Web sitesine çerez ve izleme uyarısı ekleme