Şeker Hastalığı /

Şeker Hastalığı nasıl teşhis edilir?

Normal sağlıklı bir insanın sabah açlık kan şekeri 70-99 mg/dl arasındadır. Bir kişide şeker hastalığının teşhisini koyabilmek için en az 8–10 saatlik açlığı takibensabah aç karnına bakılan açlık kan şekeri değerinin 126 mg/dl veya üzerinde bulunması yeterlidir.

Diğer taraftan, şeker hastalığına ait belirtilerden bir veya birkaçı bulunan (ağız kuruluğu, çok su içme, sık idrar yapma, çok yemek yeme, iştahın normal hatta fazla olmasına rağmen süratli kilo kaybı) bulunan  bir kişinin aç veya tok iken bakılan kan şekeri değeri 200 mg/dl veya üzerinde ise o kişi şeker hastasıdır.

Son yıllarda şeker hastalığının izleminde kullanılan önemli bir parametre olan glikozile hemoglobin (HbAıc) değeri %6.5 ve üzerinde bulunması ile de şeker hastalığının teşhisi konulabilmektedir. Ayrıca açlık kan şekeri değeri 100 ile 125 mg/dl arasında bulunan kişilerde mutlaka 75 gram ile şeker yükleme (oral glukoz tolerans testinin) yapılması gerekir. İkinci saatte bakılan kan şekeri değeri 200 mg/dl ve üzerine bulunması şeker hastalığının tanısı için yeterlidir. Eğer 2. saatteki kan şekeri değeri 140 ile 199 mg/dl arasında ise o kişide eskilerin değimi ile gizli şeker (latent diyabet) tıp dilindeki ismi ile “bozulmuş glukoz toleransı” vardır. Yani bu kişi şeker hastası adayıdır. Yapılacak olan yaşam tarzı değişikliği ile o kişinin şeker hastalığına yakalanmasının önlenmesi veya geciktirilmesi mümkündür.

ANASAYFA
PROF. DR. BİLGİN ÖZMEN
BİLİMSEL ETKİNLİKLER
HASTALARA YÖNELİK BİLGİLENDİRME
KLİNİĞİMİZ
ONLINE RANDEVU
İLETİŞİM
Muayene Adresi: Şair Eşref Blv. 1402 Sk. No:2 D:1 Özbaş Apt. Alsancak - İZMİR | 0 (232) 422 08 20
Web sitesine çerez ve izleme uyarısı ekleme